Asset Publisher Asset Publisher

II edycja Warsztatów "Smaczne z lasu"

W sobotę (2 lipca 2022 r.) w Strużynie koło Morąga odbyła się II edycja Warsztatów kulinarnych „Smaczne z lasu”.

Na uczestników warsztatów czekało wiele atrakcji. Głównym punktem spotkania był pokaz kulinarny w wykonaniu Pana Jakuba Wolskiego, uczestnika VI edycji programu Hell’s Kitchen, który publicznie przyrządzał i serwował dania z dziczyzny, pochodzącej z Nadleśnictwa Młynary. Licznie zgromadzeni uczestnicy degustowali przyrządzany w trakcie warsztatów, grillowany na scenie comber z jelenia. Wydano ponad 800 porcji gulaszu z sarny, ugotowanego w trakcie tego wydarzenia. Rozdawano ulotki promujące prowadzoną przez RDLP w Olsztynie sprzedaż bezpośrednią dziczyzny oraz przepisy na dania z dziczyzny. Na stoisku Lasów Państwowych dominowały produkty marki Dobre z Lasu. Nie zabrakło dla nikogo degustacyjnej porcji wyrobów wędliniarskich tej uznanej marki, a także burgerów z dzika. Spotkanie uświetnił występ sygnalistów z zespołu „Leśna Brać”, grający w nim leśnicy przedstawili znaczenie sygnalistyki oraz zagrali tradycyjne sygnały łowieckie. Gościnnie wystąpił ukraiński zespół Unisono, który tworzą w duecie artystki grające na bandurach oraz śpiewające ukraińskie pieśni. Pan Patryk Kaczyński – Główny Specjalista w Zespole ds. Łowiectwa RDLP w Olsztynie opowiedział zebranym o prowadzonej na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie sprzedaży bezpośredniej dziczyzny, umożliwiającej każdej chętnej osobie zakup tego wartościowego, zdrowego mięsa. Wielkim zainteresowaniem cieszył się pokaz sokolniczy oraz prezentacja psów myśliwskich w wykonaniu Pani Agaty Telimeny Bielowskiej, która opowiedziała o sokolnictwie i zaprezentowała licznie zgromadzonej publice dwa przepiękne ptaki: jastrząb harrisa i raroga oraz dwa psy myśliwskie rasy gończy polski oraz wyżeł niemiecki krótkowłosy. Spektakularny pokaz drwali w wykonaniu Pana Adama Dobreńko Strażnika Leśnego z Nadleśnictwa Młynary i Pana Adama Wawrzaka Leśniczego z Nadleśnictwa Zaporowo cieszył się również dużym uznaniem licznie zgromadzonych uczestników wydarzenia. Przybyli goście, a szczególnie dzieci oprócz niezwykłych występów miały okazję skorzystać z oferty leśnych edukatorów, zaprezentowanej na stoiskach edukacyjnych Nadleśnictw: Dobrocin, Młynary, Orneta, Zaporowo oraz mobilnego stoiska jakim jest „Las w szkatułce” Nadleśnictwa Olsztynek. Można było również dowiedzieć się wielu ciekawostek o pszczelarstwie i bartnictwie od Pana Antoniego Czyża z Nadleśnictwa Zaporowo. Na innych stoiskach można było zakupić wyroby z drewna i posłuchać o pracy rzemieślniczej z drewnem oraz zasmakować naparów, lemoniad pochodzenia zielarskiego, serwowanych przez pracowników Nadleśnictwa Zaporowo. Wielką atrakcją i ozdobą wydarzenia była propozycja stoisk oferujących regionalne potrawy i słodkości przygotowane przez nieocenione Panie z Kół Gospodyń Wiejskich ze Strużyny, Srebrnego Potoku, Kalnika, Jureckiego Młynu oraz Młynar. Na najmłodszych czekało wiele atrakcji na stoiskach edukacyjnych nadleśnictw, a także darmowe lody, wata cukrowa oraz dmuchany plac zabaw.

Na wydarzenie przybyło łącznie ok. 1000 osób – mieszkańców naszego regionu oraz gości. Nie zabrakło przedstawicieli władz samorządowych, służb mundurowych oraz instytucji z którymi Nadleśnictwo współpracuje. Obecne było liczne grono rolników i oczywiście myśliwych. Warsztaty były również wspaniałą okazją do integracji naszej społeczności. Organizatorami wydarzenia była Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Olsztynie, Nadleśnictwo Młynary przy współorganizacji: Burmistrza Miasta i Gminy Morąg, Morąskiego Domu Kultury, Sołectwa „Strużyna”, Koła Gospodyń Wiejskich „Srebrny Potok”, OSP Strużyna, Nadleśnictwa Rejonu Hodowlanego Warmińsko-Mazurskiego nr 11 w składzie Nadleśnictwo: Dobrocin, Młynary, Orneta, Zaporowo oraz Nadleśnictwa Olsztynek.

Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem mieszkańców naszego regionu. Już dzisiaj zapraszamy na planowane w przyszłym roku III warsztaty kulinarne „Smaczne z Lasu”.